^ Back to Top

Aktualności

Uczennice klasy 3E wraz z wychowawczynią, Panią Ewą Bastą, uczestniczyły 
w niezwykłym spotkaniu zawodoznawczym, które zostało zorganizowane
we współpracy z Młodzieżowym Centrum Kariery w Słupcy.

Dzięki gościnności oraz otwartości Restauracji ATTA, położonej nad malowniczym Jeziorem Słupeckim, uczennice miały okazję przyjrzeć się z bliska pracy w branży gastronomicznej - od tajników zawodu kucharza po codzienne obowiązki kelnera.

Już samo miejsce zrobiło na nich ogromne wrażenie - wyjątkowa lokalizacja, ciekawa historia oraz niepowtarzalna atmosfera sprawiły, że z wielkim zainteresowaniem słuchały opowieści o genezie powstania obiektu. Nazwa „ATTA”, oznaczająca „ósemkę” po szwedzku, nawiązuje do pobliskiego Kopca Szwedzkiego oraz charakterystycznych pomostów w kształcie ósemki, rozsławionych już w całej Europie.

Ogromną wartością dla młodzieży było spotkanie z ludźmi pełnymi pasji.
Szef kuchni, Pan Maciej Piątek, z zaangażowaniem opowiedział o swojej drodze zawodowej oraz o codziennych wyzwaniach pracy w kuchni. Ucznennice miały również okazję poznać realia zawodu kelnera - od zasad etyki pracy po profesjonalną obsługę gościa.

Całemu wydarzeniu towarzyszyła niezwykle ciepła i życzliwa atmosfera, do której w dużej mierze przyczyniła się także Pani Ewa Tomaszewska, managerka AT Hotel 35, wspierająca młodzież na każdym etapie wizyty.

Największą radość i emocje wzbudziły warsztaty kulinarne.
Pod czujnym okiem profesjonalistów uczennice samodzielnie przygotowały pizzę,
którą następnie z dumą i satysfakcją degustowały.

Wizyta w Restauracji ATTA okazała się nie tylko lekcją o zawodzie, ale również spotkaniem z pasją, lokalną historią i wyjątkowym miejscem. 

Pani Ewa Basta i uczennice klasy 3E z całego serca dziękują całej załodze Restauracji ATTA za serdeczność, otwartość i niezapomniane wrażenia!